Zborovska folklora Prlekije

Zborovska folklora Prlekije

Komorni zbor Orfej v svoj repertoar redno uvršča slovenske ljudske skladbe. Ideja za izvedbo projekta Prleška suita je zorela več let. Prvi koraki so nastali zaradi želje, da bi se z obujanjem prleške glasbene folklore vsaj simbolično oddolžili za tridesetletno podporo domače publike, lokalnih skupnosti in donatorjev.

Na našo pobudo je mladi skladatelj Tilen Slakan napisal priredbo prleške Prelepo ravno je polje. Krstno smo jo izvedli na Svečani akademiji ob 30-letnici svojega delovanja.

Leta 2020 smo s projektom Prleška suita – zborovska folklora Prlekije uspeli na 5. javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Prlekija. Pridobljeno sofinanciranje iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja nam omogoča nadaljevanje in razširitev našega dela na področju raziskovanja, oživljanja in širjenja ljudske glasbene zapuščine Prlekije.

K sodelovanju smo povabili več partnerjev: Kulturno društvo Slavko Osterc Veržej (Folklorna skupina Leščeček), Studio Wolf, Marko Wolf, s. p., Osnovno šolo Ivana Cankarja Ljutomer, in podružnično šolo Cvetka Golarja, Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja, Društvo ljudskih pevk Apače, Kulturno društvo ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici in Kulturno društvo Pevska skupina Vrelec, Radenci. V okviru projekta bomo izvedli več koncertov prleške ljudske glasbe in natečaj za pridobitev zborovskih priredb prleških pesmi, pripravili gradivo za osnovne šole ter poskrbeli za avdiovizualno dokumentiranje in izdajo zbirke partitur, pridobljenih z natečajem.

NATEČAJ ZA SKLADATELJE 

Na natečaj je prispelo trinajst priredb prleških. Skladateljem se iskreno zahvaljujemo za njihove stvaritve in sodelovanje.

Strokovna komisija v sestavi Tadeja Vulc, Ivan Vrbančič in Andraž Hauptman je na usklajevalnem srečanju 7. maja 2021 razglasila nagrajence natečaja Prleška suita:

  • Krištof Strnad, 1. nagrada (za skladbo Na nebu zvezde sevajo),
  • Matej Kastelic, 2. nagrada (za skladbo K svojemu Bogu),
  • Matic Romih, 3. nagrada (za skladbo Dober večer vam Bog daj),
  • Petri Ivančič, Nagrada za obetavno mlado skladateljico (za skladbo Po polju mi hodi en jagerček mlad).

Strokovna komisija je izbrala tudi “priporočene skladbe”, ki jih bomo ob nagrajenih izdali v zbirki Prleška suita:

  • Tilen Slakan, Mrzli veter,
  • Tilen Slakan, O, duša, idi k svojemu Bogu in
  • Pavel Dolenc, Plesala sen, plesala.